Afwijkende mondgewoonten (OMFT)

OMFT staat voor OroMyoFunctionele Therapie. Deze behandeling richt zich op het onderzoeken, vaststellen en afleren van afwijkende mondgewoonten.

Bijna 90% van de bevolking vertoont afwijkende mondgewoonten. Dit kan zich manifesteren als ademen door de mond, een verkeerd slikpatroon en/of onjuiste uitspraak. Het toepassen van één of meer van deze gewoonten kan rechtstreeks van invloed zijn op de stand van de tanden. Bij volwassenen is de nadruk van de therapie minder gericht op de correcte groei van het gebit, maar eerder op het voorkomen van terugval.

Een veelvoorkomende misvatting is dat het gebitsprobleem na orthodontische behandeling volledig is opgelost. Het verwijderen van beugels en het plaatsen van een retentiedraad achter de tanden is echter niet voldoende om het volledige gebit op zijn plaats te houden.

Hoe kan dit worden aangepakt?

Tijdens logopedie wordt geanalyseerd welke mondgewoonten al dan niet problematisch zijn en hoe deze de balans van de spieren in en rond de mond beïnvloeden. Het is cruciaal dat deze spieren in harmonie zijn. De therapie omvat spieroefeningen en stapsgewijze correctie van ongewenste mondgewoonten, terwijl juist gedrag wordt aangeleerd. Dit is de sleutel tot een correcte groei en het behoud van een perfect gebit.

Merk je veranderingen in de stand van je tanden bij jezelf op? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een evaluatie. Het is van groot belang om hier tijdig aandacht aan te besteden, om zo de kans op terugval na een orthodontische behandeling te minimaliseren.

Maak een afspraak